Forvaltning og innovasjon

To begreper som ofte ikke framsettes i samme åndedrag. Bakgrunnen for denne sammensetningen er knyttet til et PhD-kurs, Innovasjonsteori og offentlig sektor (10 sp), jeg gjennomførte høsten 2009 ved HiL.

Paperet som jeg skrev i tilknytning til kurset hadde følgende abstract:

Artikkelen undersøker hvorvidt innovasjonslitteraturen bidrar med vesentlige innsikter knyttet til organisasjonsutforming i offentlige organisasjoner, konkretisert gjennom bruk av styrer i statlige forvaltningsorgan. Gjennom en eksplorerende tilnærming med en bred innfallsvinkel, gjøres innovasjonslitteraturen til gjenstand for en kritisk vurdering av dens relevans for forståelse av organisasjonsutforminger i det offentlige, uttrykt gjennom bruk av styrer i statlige forvaltningsorgan. Det spesielle ved offentlige organisasjoner legges til grunn, og er knyttet til at offentlige organisasjoner må inkludere og balansere ulike hensyn, verdier og målsetninger i organisasjonsutformingen (Olsen 2004b, Rainey og Chun 2005).  Innovasjonslitteraturen kan sies å representere en instrumentell tilnærming til forståelse av organisasjonsutvikling (Olsen 2004a), mens nyinstitusjonell teori som har et spesielt fokus på legitimitet, trekkes derfor inn som alternative forståelser av fenomenet bruk av styrer i statlige forvaltningsorgan. Artikkelen viser at innovasjonslitteraturen i beskjeden grad fanger opp det som er det spesielle knyttet til offentlige organisasjoner, gjennom målkompleksitet og særskilte hensyn og verdier. Gjennomgangen viser også at innovasjonslitteraturen ikke er spesielt egnet til å belyse utviklingen i bruk av styrer i statlige forvaltningsorgan spesielt, og organisasjonsutforming i offentlige organisasjoner generelt. Videre framkommer det også at styrer som organisatorisk virkemiddel for statlige forvaltningsorgan er lite studert, og at det vil være interessant å gå nærmere inn på fenomenet styrer gjennom systematiske empiriske studier.

Stikkord: innovasjon, nyinstitusjonell teori, forvaltningsreform, styrer, imitasjon, statlig forvaltning, politisk styring, institusjonell autonomi

Hele paperet kan fås ved henvendelse til meg (torgeir.skyttermoen@hil.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: